Sperziebonen
Sperziebonen

Sperziebonen

Vanavond sperziebonen op tafel zetten? Goed idee! Sperziebonen zijn niet alleen gezond, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. Maak bijvoorbeeld een lekkere schotel met spek, rijst en gehakt. Ook heerlijk: sperziebonen door een salade. Bekijk hieronder de lekkerste recepten met sperziebonen.

Hoe kun je het best sperziebonen bewaren?

Hoe kun je het best sperziebonen bewaren?

Rauwe sperziebonen kun je het best buiten de koelkast bewaren. Ze zijn dan zelfs langer houdbaar dan in de koelkast. Dat komt doordat sperziebonen gevoelig zijn voor kou: ze krijgen dan bruine plekken. In het kort:

 • Bewaar sperziebonen 3-5 dagen op een koele plek buiten de koelkast.

 • Sperziebonen zijn in de koelkast 1-2 dagen houdbaar.

 • Bewaar ze op een temperatuur boven de 5 °C.

Sperziebonen invriezen: hoe?

Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken). Dat zorgt ervoor dat textuur en kleur optimaal bewaard blijven. Hier een makkelijk stappenplan:

 1. Breng in een pan ruim water aan de kook.
 2. Snijd het harde stukje van de sperziebonen, het mooie sierlijke puntje aan de andere kant kun je laten zitten.
 3. Kook de sperziebonen 3 minuten.
 4. Spoel de bonen onder koud stromend water om het gaarproces te stoppen.
 5. Laat ze uitlekken en droog ze met een schone handdoek of keukenpapier.
 6. Vries de sperziebonen in een diepvriesbestendige afsluitbaar bewaardoos of diepvrieszak in.
 7. Bewaar de sperziebonen tot 12 maanden in de vriezer.

Tip: de bevroren sperziebonen kun je het makkelijkst weer ontdooien/bereiden in een pan met kokend water.

Sperziebonen invriezen: hoe?
Wat is het verschil tussen sperziebonen en snijbonen?

Wat is het verschil tussen sperziebonen en snijbonen?

Sperziebonen en snijbonen: twee boonsoorten die erg op elkaar lijken. Maar wat is nou precies het verschil? Sperziebonen zijn over het algemeen wat steviger en ronder, terwijl snijbonen juist platter zijn. Beide boonsoorten zijn op dezelfde manier te bereiden: je kunt ze stomen, wokken, roerbakken en roosteren.

Hoe gezond zijn sperziebonen?

Sperziebonen passen binnen een gezond voedingspatroon. Net zoals andere groenten zijn sperziebonen namelijk erg gezond. Eet sperziebonen overigens niet rauw, want in peulvruchten komt de natuurlijke gifstof lectine voor. Kook dus altijd eerst je sperziebonen voordat je ze gaat eten. Hiermee raakt de giftige stof uitgewerkt en zijn de peulen niet meer gevaarlijk voor je gezondheid.

Hoe gezond zijn sperziebonen?
Sambal goreng-boontjes

Sambal goreng-boontjes

 1. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de sperziebonen. Kook de sperziebonen in een pan met ruim kokend water met zout in 5 min. beetgaar. Spoel de sperziebonen in een vergiet onder koud stromend water af (zo blijven ze mooi groen).
 2. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit in een wok de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Roer de ketjap, sambal, het gemberpoeder en de laos erdoor. Snijd het citroengras in grove stukken. Voeg het citroengras, de kokoscrème en het water toe aan het uimengsel.
 3. Breng het geheel al roerend aan de kook en breng op smaak met zout. Schep de sperziebonen door de kruidenmix en verwarm nog 3 min. Verwijder voor het serveren de stukken citroengras uit het gerecht.