Linzen
Linzen

Linzen

Linzen zijn de zaden van een linzenplant. Traditioneel worden ze gebruikt in de Midden-Oosterse, Indiase en Mediterrane keuken. Linzen zijn er in diverse soorten; rode, groene, bruine en linzenmix. Ze hebben een enigszins nootachtige smaak en passen daarom goed als toevoeging in bijvoorbeeld een curry, salade of stoofpotjes.

Hoe bereid je linzen?

Hoe bereid je linzen?

Gedroogde linzen worden altijd eerst gekookt voordat ze in een gerecht kunnen worden verwerkt. Na het koken kun je linzen ook laten afkoelen om ze bijvoorbeeld in een koude salade te gebruiken. Heb je te veel linzen gekookt? Geen probleem. Je kunt ze in de koelkast afgesloten zeker zo’n drie dagen bewaren, of vries ze met kookvocht en al in.

Zijn linzen gezond?

Linzen bevatten amper vetten en dus ook niet veel calorieën. Ze bevatten complexe koolhydraten, plantaardige eiwitten, veel vezels en vitamine B. Linzen zijn dus erg voedzaam en door het hoge eiwitgehalte zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Dat maakt dat linzen heel goed in een en vega(n) voedingspatroon passen.

Zijn linzen gezond?
Moet je linzen weken?

Moet je linzen weken?

Gedroogde linzen kun je weken maar het hoeft zeker niet. Door ze te weken kun je in de regel de kooktijd iets verkorten. De kooktijd is afhankelijk van de soort (bruin, groen, rood). Afhankelijk van de soort en de toepassing moeten ze ongeveer 15 tot 40 minuten koken, waarbij rode linzen het snelst klaar zijn.

Moet je linzen wassen?

Of je linzen uit blik wel of niet afspoelt, mag je helemaal zelf bepalen. Bij gedroogde linzen kan er soms nog wel eens een beetje zand van de oogst tussen zitten. Je doet er daarom goed aan om deze eerst even met koud water af te spoelen tot het spoelwater helder is. Zo voorkom je ook een grijzige schuimlaag tijdens het koken.

Moet je linzen wassen?
Linzensalade met warmgerookte zalm en mosterd

Linzensalade met warmgerookte zalm en mosterd

  1. Snijd de ui in flinterdunne halve ringen. Giet de linzen af en spoel onder koud stromend water. Snijd de spinazie grof, de paprika in dunne ringen en de dille fijn.
  2. Laat de kappertjes uitlekken en vang 1 el (per 4 personen) van het vocht op. Meng de linzen met de ui, spinazie, paprika, dille en kapperappeltjes. Verdeel over een schaal en verdeel de zalmfilet in stukjes erover.
  3. Klop een dressing van het kappertjesvocht, de mosterd en olie. Besprenkel de salade ermee en bestrooi met versgemalen zwarte peper.