Peulvruchten
Peulvruchten

Peulvruchten

Eigenlijk is 'peulvruchten' een verzamelnaam voor kiemgroenten, bonen, erwten en linzen. Lekker als groente, maar ook als vervanger van vlees of van aardappelen. Er zijn genoeg heerlijke recepten met peulvruchten te bedenken. Wat dacht je van linzen met Amsterdamse ui en worst? Een explosie van smaken.

Hummusbowl met falafel

Hummusbowl met falafel

  1. Laat de kikkererwten met de helft van de baksoda 1 nacht weken in ruim water. Hierdoor worden de erwten zachter, waardoor de hummus romiger wordt.
  2. Giet de kikkererwten af, doe samen met het water en de rest van de baksoda in een pan en breng aan de kook. Kook in 30 min. gaar. Schep regelmatig het schuim eraf. De kikkererwten zijn goed als je ze makkelijk kunt pletten, maar ze niet uit elkaar vallen. Pers ondertussen de citroen uit en snijd de knoflook fijn.
  3. Verwarm de oven voor op 220 °C. Giet de kikkererwten af, maar vang 50 ml kookvocht (per 4 personen) op. Schep ⅔ van de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de helft van de olijfolie en de ras el hanout. Rooster ca. 20 min. in de oven. Bak de laatste 10 min. de falafel mee.
  4. Maal ondertussen de overige kikkererwten en het kookvocht in de keukenmachine glad. Voeg de tahin, het zout, 1½ el citroensap (per 4 personen) en de knoflook toe terwijl de machine draait. Laat nog minimaal 5 min. draaien voor een gladde, romige hummus. Voeg eventueel meer zout of citroensap toe, zodat zout en zuur in balans zijn. Bewaar de hummus afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  5. Snijd de snoeptomaten in kwarten. Snijd de venkelknollen in de breedte in flinterdunne plakken. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Meng met de rucola, de rest van het citroensap en de rest van de olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Haal de bakplaat uit de oven. Verdeel de hummus over kommen en strijk glad. Verdeel de geroosterde kikkererwten, snoeptomaten, venkelsalade en falafel naast elkaar over de hummus.
Wat zijn peulvruchten?

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant (van bruine bonen tot kikkererwt). Verse peulvruchten (in de peul) zoals sperzie- en snijbonen, kousenband, doperwten en peultjes noemen we groenten. Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar die hebben qua voedingswaarden meer gemeen met noten. Daarom noemen we ze noten.

Wat zijn de bekendste peulvruchten?

De bekendste peulvruchten:

  • bruine, witte, zwarte, kidney-, soja-, borlotti-, lima- en tuinbonen
  • kikker- en spliterwten
  • kapucijners
  • linzen

Moet je peulvruchten weken?

Peulvruchten uit glas, blik en stazak zijn al gekookt en hoef je alleen op te warmen. Gedroogde peulvruchten zijn het voordeligst, maar moet je lang koken. Door ze eerst te weken (ca. 8 uur), is de kooktijd korter. Met een snelkookpan ben je zowel voor het weken als voor het koken nog minder tijd kwijt. Laat je ze eerst 5 min. weken in de snelkookpan, dan kook je ze daarna in 6 min. gaar.

Wat zijn de bekendste peulvruchten?
Zijn peulvruchten gezond?

Zijn peulvruchten gezond?

Bonen bevatten veel eiwitten en vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Ze verlagen je LDL-cholesterol, dit is goed voor je bloedvaten. Een goede keuze dus om ze 1 keer per week op het menu te zetten.