Bruine bonen
Bruine bonen

Bruine bonen

Je hebt ze in blik, pot of gedroogd: bruine bonen. Deze peulvruchten bevatten eiwitten én de vezels die erin zitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Bruine bonen zijn overheerlijk in soepen en stoofschotels.

Bruine bonen met rijst

Bruine bonen met rijst

  1. Snipper de ui. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een ruime pan en bak hierin de ui en de gember. Voeg het zuurkoolspek toe en bak het geheel 3-4 min.
  2. Snijd de tomaten in blokjes. Verbrokkel de bouillontablet boven de pan. Roer de tomatenpuree, tomatenblokjes, suiker, nootmuskaat en het water erdoor en laat het, met de deksel op de pan, 30 min. op laag vuur stoven.
  3. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.
  4. Snijd de selderij fijn. Voeg de peper, bonen en de helft van de selderij toe aan het groentenkruidenmengsel en laat dit nog 10 min. meestoven. Bestrooi de bruine bonen met de rest van de selderij en serveer met de rijst.
Hoe bereid je gedroogde bruine bonen?

Hoe bereid je gedroogde bruine bonen?

Was eerst je gedroogde bruine bonen met water. Vervolgens week je de bonen een nacht lang in koud water; gebruik hiervoor vier keer zo veel water als bonen. Door het weken worden de bonen heerlijk smeuïg en zacht. Na het weken kun je de bonen gaan koken in ruim water. De kooktijd hiervoor is 50 tot 60 minuten, afhankelijk van de bite die jij lekker vindt.

Wat is het verschil tussen witte en bruinen bonen?

Beide boonsoorten zijn peulvruchten, maar het verschil zit ‘m voornamelijk in het uiterlijk. Zowel de kleur, stevigheid als het formaat verschillen bij de witte en bruine boon. Zo zijn bruine bonen net iets minder stevig en kleiner dan witte bonen. Ook de smaak van bruine bonen is anders: bruine bonen hebben een romige, weeïge smaak waardoor ze goed passen bij rijstrecepten