Cake bakken kan bijna niet mislukken als je een aantal gouden tips aanhoudt. Word ook een bakheld(in) en leef je uit met de lekkerste cakes.

Lekker luchtig
Cake is een zoet en luchtig gebak, dat we graag eten bij de koffie of bij de thee. In Nederland heeft cake traditioneel een langwerpige rechthoekige vorm. Het doet daarmee een beetje denken aan een zoet brood. Maar je kunt cakebeslag natuurlijk ook in een ronde vorm, tulband of andere bakvormen bakken. Het woord cake hebben we overgenomen van de Engelsen. Zij bedoelen er alleen ook taart mee, een veel ruimere betekenis dus.

Het perfecte cakebeslag
Cakebeslag bestaat uit gelijke delen boter, suiker en zelfrijzend bakmeel met een aantal eieren. Een goede cake is zacht en luchtig van structuur, maar zeker niet droog. Om de juiste luchtigheid te krijgen is het belangrijk om alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur te laten komen. Daarna is het zaak om met een mixer de boter en de suiker goed luchtig te kloppen, zeker een minuut of tien. Hoe meer lucht er in het boter-suikermengsel wordt geklopt, des te luchtiger de cake uit de oven komt. Mix daarna één voor één de eieren door het beslag en voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voor het beste resultaat zeef je de bloem twee keer. Zo krijgen klontjes geen kans en zorg je opnieuw voor een luchtigere massa. Spatel de bloem voorzichtig maar zorgvuldig door het beslag. Doe dit door te 'vouwen' in plaats van kloppen of roeren, om de luchtigheid in tact te houden. Bekijk de kookles cake voor meer handige tips.

Smaakmakers
Je kunt ook allerlei smaakmakers en lekkere ingrediënten toevoegen aan het cakebeslag. Denk maar eens aan specerijen zoals koek- en speculaaskruiden, rozijnen, noten, fruit en gesmolten chocolade. Met een laagje glazuur, chocolade, botercrème of roomkaastopping maak je de cake extra lekker en feestelijk.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.