Cake bakken
Cake bakken

Cake bakken

Van cupcake tot ouderwetse roombotercake en carrot cake: met cake kun je alle kanten op. Wij delen onze favoriete recepten en geven je de beste cake-bak-tips. Zo wordt bakken echt een piece of cake.

Cake recepten

Basisrecept cake bakken
Basisrecept cake bakken

Basisrecept cake bakken

Ingrediënten

voor 12 personen
  • 250 g cakemeel
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 5 middelgrote eieren
  • 1 vanillestokje
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • cakevorm (30 cm)
  • satéprikker
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevorm in en bestuif met 1 el cakemeel.
  2. Doe de boter, suiker en het zout in een beslagkom en klop in 10 min. met een mixer tot een luchtige massa. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg een volgend ei toe als het vorige is opgenomen.
  3. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een mespunt uit. Zeef het cakemeel boven het beslag en spatel met het merg erdoor.
  4. Schep het beslag in de vorm en zet deze in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C en bak de cake in ca. 1 uur goudbruin. Controleer na ca. 50 min. op gaarheid. Prik de satéprikker in het midden van de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

Cake bakken: hoe doe je dat?

Een basis-cakebeslag bestaat uit gelijke delen boter, suiker, zelfrijzend bakmeel en eieren. Zorg er altijd voor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn; koelkastkoude ingrediënten kunnen het bakproces verstoren. De cake rijst dan soms niet mooi, of heeft een langere oventijd nodig. Daarna is het zaak om met een mixer de boter en suiker goed te kloppen, wel een minuut of tien. Hoe meer lucht je er in het begin in klopt, hoe luchtiger het eindresultaat. Mix daarna een voor een de eieren door het beslag en spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erdoor. Bak de cake in het midden van de oven totdat een satéprikker er droog uit komt. Hoe lang dit duurt, hangt af van de vorm, maar reken ongeveer 45 minuten. Kleinere (cup)cakes bak je korter.

Welke toppings zijn passend op cake?

Je kunt verschillende toppings - zoals chocolade, gedroogd fruit of specerijen - verwerken ín een cake, maar je kunt de cake er ook mee versieren. Met een laagje glazuur, gesmolten chocolade, mascarpone, botercrème of roomkaas op de bovenkant maak je de cake extra lekker. Je kunt cake ook versieren met vers fruit, eetbare bloemen of marsepein of fondant.

Cake zonder ei en/of boter: kan dat?

Je kunt een cake bakken zonder ei en boter. De cake is dan vegan. Gebruik een neutrale olie zoals zonnebloemolie in plaats van boter, en baksoda in combinatie met iets zuurs zoals citroen- of limoensap in plaats van eieren. Met een plantaardig alternatief voor melk, zoals amandelmelk, maak je de cake lekker smeuïg. Probeer bijvoorbeeld eens deze veganistische carrot cake.

Cake bakken

Wil je een cake bakken, maar weet je niet zeker hoe dit moet? In deze video van Allerhande wordt uitgelegd hoe je een vanillecake maakt.
03:42