Soesjes zijn pure verwennerij voor groot en klein. Of je ze nou vult met slagroom of een hartige mousse, ze doen het altijd goed op feestjes. Kijk hier hoe je zelf de lekkerste soesjes maakt.

Feestelijk hapje
Ideale hapjes zijn het, want soesjes zijn heerlijk knapperig en luchtig en hebben een zachte romige vulling die ze onweerstaanbaar maakt. Bovendien kun je er een prachtige soezentoren van maken, die op feestjes altijd indruk maakt. De ultieme soezentoren is natuurlijk de 'croquembouche', een Frans dessert dat letterlijk 'kraakt in de mond' betekent. Dat komt omdat de soesjes worden gehuld in een laagje karamel, dat voor een lekker krokant laagje zorgt.

Soesjesbeslag maken
Je maakt soesjes door gelijke delen water, melk, boter samen te verwarmen en dan een zelfde deel bloem in dat mengsel gaar te koken. Goed roeren is hierbij belangrijk om klontjes te voorkomen. Er ontstaat zo een deegbal, die je een minuut bakt om de bloem goed gaar te krijgen. Als de bloem goed gaar is laat je het beslag afkoelen en roer je er één voor één de eieren stevig door tot een mooi glad mengsel. Daarna kun je met een spuitzak hier soesjes mee maken. Met 2 lepels bolletjes van het beslag maken kan natuurlijk ook. Bedenk dat de soesjes tijdens het bakken wel drie keer zo groot worden, dus zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes op de bakplaat.

Soesjes vullen
Je vult soesjes door een gaatje in de onderkant te maken waar je met een spuitzak de vulling in kunt spuiten. Van binnen zijn de soesjes hol, dus dat gaat vrij gemakkelijk. Het bekendst zijn natuurlijk de slagroomsoesjes, maar je kunt de soesjes natuurlijk ook met chocoladecrème, zalmmousse of een romig kaasmengsel vullen. Als je kiest voor slagroom is het handig om een blaadje opgeloste gelatine door het roommengsel te kloppen. Zo blijven soesjes ook op kamertemperatuur mooi stevig.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.