Aspergesoep
Aspergesoep

Aspergesoep

Wit én vloeibaar goud: aspergesoep! Asperges zijn er niet lang, dus zodra het voorjaar is, liggen ze op ons bord. Of, in dit geval, in onze kom. Lekker met slagroom en nootmuskaat.

Aspergesoep met bieslookolie

Aspergesoep met bieslookolie

  1. Schil de asperges rondom met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de schillen en onderkanten samen met de hele, geschilde asperges in een soeppan. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en hou 15 min. tegen de kook aan.
  2. Schep met de schuimspaan de hele asperges uit de pan. Laat de bouillon met de afsnijdsels nog 30 min. zachtjes inkoken, tot je ca. 1 liter over hebt. Schenk de bouillon door de zeef en vang op. Laat 30 min. afkoelen.
  3. Doe ondertussen de bieslook en olie in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad.
  4. Smelt het plantaardig alternatief voor boter in een soeppan. Bak hierin al roerende de bloem 3 min. totdat de bloem begint te kleuren (roux). Blus de roux af met de afgekoelde bouillon en roer met een garde tot een glad mengsel. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 cm en warm ze nog 5 min. mee met de soep. Schep de soep in kommen en besprenkel met de bieslookolie en haver fraîche.
Gebonden of heldere aspergesoep?

Gebonden of heldere aspergesoep?

Aspergesoep is het meest bekend als gebonden variant. Door de roux – een mengsel van bakboter en bloem – krijgt de soep zijn bekende romige smaak. Zin in een lichter soepje? Ga dan voor een heldere aspergesoep. Door de roux achterwege te laten, komt de subtiele smaak van de bouillon naar voren. Wist je trouwens dat je met de schillen van asperges ook goed kan koken? De schillen bevatten namelijk veel smaak en vormen een goede basis voor de soep. Zonde dus om weg te gooien! Door de schillen te laten trekken, krijg je een lekkere bouillon.

Hoe bewaar je aspergesoep?

Je kunt aspergesoep, eenmaal afgekoeld, 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep na bereiding eerst volledig afkoelen om te voorkomen dat hij sneller bederft. Zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs en zet deze vervolgens goed afgesloten in de koelkast. Je kunt aspergesoep ook invriezen (-18 ºC) en zo 3 maanden bewaren.

Hoe bewaar je aspergesoep?
Wat is lekker bij aspergesoep?

Wat is lekker bij aspergesoep?

Bij aspergesoep kunnen reepjes ham of spek eigenlijk niet ontbreken. Door er nog een ei en prei of bieslook aan toe te voegen maak je de soep helemaal af. Of wat dacht je van een knapperige crostini? Met dit geroosterd sneetje stokbrood geef je de aspergesoep een lekkere bite. Even onder de grill en genieten maar! Maar ook met tosti’s of belegde broodjes maak je van aspergesoep een compleet gerecht.

Hoe varieer je met aspergesoep?

Kies in plaats van het witte goud eens voor groene asperges. Deze groene smaakmaker heeft een krachtigere smaak dan zijn zoetere zusje. Maar ook een combinatie van witte en groene asperges smaakt zeker niet verkeerd. Of wat dacht je van een gegratineerde aspergesoep? Dit gerecht ziet er zo mooi uit dat je er bijna niet van durft te eten. Doe dat nou maar wel, want het is lékker!

Hoe varieer je met aspergesoep?