Donuts maken
Donuts maken

Donuts maken

Waar donuts precies vandaan komen, wordt betwist. Engels, Amerikaans of Nederlands: wij vinden ze vooral heel lekker. Ben je een echte donutliefhebber? Probeer ze dan eens zelf te maken, als donut-traktatie bijvoorbeeld. Wij helpen je op weg!

Donut ijssandwiches maken

Donut ijssandwiches maken

  1. Haal het bosvruchtenijs en pistache-ijs 10 min. van tevoren uit de vriezer, zodat het makkelijker te scheppen is.
  2. Snijd de donuts met een scherp mes horizontaal doormidden. Schep op de helft van de onderste donuthelften bollen vruchtenijs en op de andere helft van de onderste donuthelften 2 bollen pistache-ijs. Verdeel het ijs netjes over de donuthelften. Druk de bovenste donuthelften erop en serveer.
Hoe maak je donuts?

Hoe maak je donuts?

Je maakt donuts van een beslag op basis van bloem, ei, melk en gist; een beetje zoals een oliebollenbeslag. Dat laat je rijzen totdat het beslag in volume is verdubbeld, waarna je er rondjes uit steekt. Daarin maak je met een spuitmond kleine rondjes in het midden, zodat je donutvormige deegplakken hebt. Die laat je nogmaals rijzen, waarna je ze een paar minuten in hete olie frituurt. Eventueel kun je ze daarna nog versieren, met glazuur bijvoorbeeld.

Waar komen donuts vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk hoe donuts, of doughnuts, precies zijn ontstaan. Een van de verhalen is dat ze een afgeleide zijn van de Nederlandse ‘olykoeks’, die al vroeg in de 19e eeuw werden gemaakt. Dat waren toen nog ronde deegballetjes, gefrituurd in varkensvet. Toen Nederlandse immigranten verhuisden naar de VS, namen ze hun oliekoeken mee. Daar transformeerden ze tot de donuts zoals wij ze nu kennen. Het gat in het midden is ontstaan doordat men er tijdens het bakken achter kwam dat ze daardoor sneller gaar werden.

Waar komen donuts vandaan?
Donuts: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Donuts: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt het deeg 1 dag van tevoren maken. Maak van het deeg een bal, wikkel in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Haal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Heb je de donuts al gebakken? Dan kun je ze in een goed afgesloten bak ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Donuts invriezen kan ook. Doe ze dan in een diepvriesbak, eventueel met een laagje bakpapier ertussen als je ze gaat stapelen, zodat ze niet aan elkaar plakken. In de vriezer zijn donuts 3 maanden houdbaar.