Mac and cheese recepten

Mac and cheese is in tegenstelling tot veel pastagerechten niet Italiaans. Het gerecht komt uit Amerika en wordt traditioneel gemaakt van macaroni met gesmolten kaas en bechamelsaus. Wij delen het traditionele recept en geven tips om ’m een gezonde upgrade te geven.

Ingrediënten

Bereiding

Hoe maak je mac and cheese?

Hoe maak je mac and cheese?

Homemade mac and cheese begint met het kiezen van de pasta. Het meest geschikt zijn macaroni en penne, omdat de kaassaus daar het beste aan blijft plakken en de pasta makkelijk op te scheppen is uit een ovenschaal. Dan maak je de bechamel door wat boter te smelten, bloem kort mee te bakken en er melk bij te gieten. Eenmaal geroerd tot een gladde saus gaat er geraspte kaas bij zodat je een romige kaassaus krijgt. Schep dan de pasta met de saus in een ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover voor een knapperig korstje. Je kunt voor een volwaardige maaltijd ook groente toevoegen, zoals broccoli of bloemkool.

Is mac and cheese gezond?

Is mac and cheese gezond?

De meeste versies van mac and cheese bevatten te veel zout en vet om gezond te mogen heten. Een gezondere variant maak je met volkorenmacaroni, een gematigde hoeveelheid 30+ kaas en veel groenten. Oftewel: met ingrediënten die passen binnen de Schijf van Vijf.

Hoe kun je mac and cheese bewaren?

Hoe kun je mac and cheese bewaren?

Een restje mac and cheese kun je na het afkoelen in een goed afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Mac and cheese invriezen kan ook: in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje is het in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Opwarmen kan het beste in een voorverwarmde oven op 200 °C. Doe het in een ovenschaal en bak 15 tot 20 minuten, totdat de mac and cheese helemaal warm is vanbinnen.

Mac & cheese met ham en broccolirijst

Mac & cheese maken in één pan = vrolijke tafelgenoten en weinig afwas. Dit eenpansgerecht is superlekker, makkelijk te maken en staat in 20 minuten op tafel. Een bekend succesnummer, maar dan boordevol groenten: iedereen gelukkig.

 

Pasta koken
Verhit 750 ml kippenbouillon in een hapjespan, doe er 250 g volkorenmacaroni bij en breng aan de kook. Doe de deksel op de...

00:27

Direct aan de slag

Naar alle macaroni