Macaroni
Macaroni

Macaroni

Of je nu old skool macaroni met kaas maakt of een moderne ovenschotel in elkaar draait: deze pasta is gemakkelijk aan te passen aan de smaak van de kok. Ontdek de vele variaties!

Macaroni recepten

Macaroni met ham, kaas en champignons maken: zo doe je dat
Macaroni met ham, kaas en champignons maken: zo doe je dat

Macaroni met ham, kaas en champignons maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

300 g

macaroni

500 g

broccoli

2

uien

2 el

traditionele olijfolie

400 g

gesneden champignons

2 el

gedroogde Italiaanse kruiden

150 g

achterham

12 el

ketchup

200 g

geraspte kaas 30+

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 30)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook 2 min. in ruim water. Giet af en laat uitlekken. Snipper de ui. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui, champignons en kruiden 4 min. Snijd ondertussen de ham in stukjes.
  2. Meng de ham, ketchup, macaroni en broccoli door de ui en champignons en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak ca. 15 min. in het midden van de oven.
Waar komt macaroni vandaan?
Waar komt macaroni vandaan?

Waar komt macaroni vandaan?

Macaroni komt net als de meeste pastasoorten uit Italië. Toen Italianen in de jaren zestig in Noord-Europa als gastarbeider gingen werken, werd de kleine, ronde buisjespasta een hit in Nederland. Ook in Amerika is macaroni ingeburgerd. Hier namen de Italianen het tussen 1880 en 1924 mee naartoe, waarna het in de inmiddels iconische mac ’n cheese terechtkwam.

Hoe lang moet macaroni koken?

De bekendste macaroni kook je 7 (beetgaar) tot 9 (gaar) minuten, en de wat grotere variant 10 tot 12 minuten. Snelkokende macaroni is in 4 tot 7 minuten gaar. Check voor de zekerheid altijd even de aanwijzingen op de verpakking. Maak je een macaroni-ovenschotel? Lees dan in het recept of je de pasta moet voorkoken.

Hoe lang moet macaroni koken?
Hoe lang moet macaroni koken?
Macaroni: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Macaroni: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Macaroni: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Macaroni kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Wil je macaroni langer bewaren? In de vriezer is macaroni maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooi door de pasta een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Je kunt macaroni in 45 seconden op 850 watt in de magnetron opwarmen of toevoegen aan een saus of ovenschotel. Volg dan het recept en verwarm het geheel samen.