Mihoen
Mihoen

Mihoen

Lekker in soep, wokgerechten of koude salades: mihoen past overal bij. Mihoen is een flinterdunne soort noedel, en daardoor zó klaar en dus ideaal voor een snelle doordeweekse maaltijd.

mihoen maken
mihoen maken

mihoen maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 520 ml kant-en-klare satésaus
  • 300 g mihoen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 6 middelgrote eieren
  • 6 el traditionele olijfolie
  • 600 g Chinese wokgroente taugé-rode paprika
  • 48 g mix voor roerbakmie
  • 150 ml kraanwater
  1. Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper ondertussen de ui, was de prei en snijd deze in ringen.
  2. Klop de eieren los en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de helft van het eimengsel in 4 min. bruin en gaar. Keer halverwege. Laat de omelet op een bord glijden en bak met de olie de rest van het eimengsel op dezelfde manier een tweede omelet.
  3. Verhit de rest van de olie in een wok en bak de ui, prei en de Chinese roerbakmix 4 min. Voeg de mix voor roerbakmie en het water toe en bak nog 2 min. Snijd de omeletten in reepjes. Schep de omeletreepjes door de mihoen. Verdeel de mihoen over de kommen. Serveer met de satésaus.
Wat is mihoen?
Wat is mihoen?

Wat is mihoen?

Mihoen is een dunne noedel gemaakt van rijstbloem, een bloemsoort die wordt gemaakt van fijngemalen rijst, en wordt ook wel rijstvermicelli genoemd. Het lijkt namelijk op vermicelli, maar wordt op basis van rijst in plaats van tarwe gemaakt. Oorspronkelijk komen de noedels uit China, maar ze worden ook veel gebruikt in de Indonesische keuken. Verwar mihoen niet met glasnoedels; die zijn net zo dun, maar worden gemaakt van een ander soort meel en zijn doorzichtig. Doordat de noedels heel dun zijn, is de kooktijd kort, wat ze perfect maakt voor een snelle doordeweekse maaltijd.

Wat maak je met mihoen?

Mihoen is heel geschikt voor in de soep, maar je kunt het ook roerbakken of zelfs koud eten in een frisse salade of in Vietnamese summerrolls, die je maakt met rijstvellen. Door de neutrale smaak past mihoen goed bij zowel vegetarische gerechten als gerechten met vlees of vis. Maak bijvoorbeeld eens deze mihoen goreng met tofusaté voor een heerlijke vegetarische maaltijd. Meer zin in vlees of vis? Deze mihoen met garnalen en mihoen met kip staan binnen 25 minuten op tafel.

Wat maak je met mihoen?
Wat maak je met mihoen?
Is mihoen gezond?
Is mihoen gezond?

Is mihoen gezond?

Mihoen past volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf. Mihoen bevat namelijk weinig voedingsstoffen en vezels. Een gezondere optie zijn dan volkoren rijstnoedels zouden een iets gezondere optie zijn.

Mihoen: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?

Gedroogde mihoen kun je tot wel 2 jaar bewaren, mits luchtdicht bewaard op een koele en droge plek. Gekookte mihoen kun je in de koelkast 2 dagen bewaren. In de vriezer is gekookte mihoen 3 maanden houdbaar. Laat de noedels voordat je ze invriest helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. De beste manier om noedels te ontdooien, is door ze kort mee te koken in een saus of water. Je kunt ze ook eerst laten ontdooien en dan een paar seconden meekoken. Als je de mihoen direct uit de vriezer in het kokende water legt, duurt het ontdooien 30 seconden tot 1 minuut.

Mihoen: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?
Mihoen: hoe bewaren / invriezen / opwarmen?