- 1
- 2
- 3
Witlof uit de oven
Witlof en de oven zijn een uitstekende combi. Bij het garen in de oven komen de smaken en aroma’s namelijk intenser naar voren. Plus, de oven doet het werk. Kun jij in de tussen wat voor jezelf inschenken.
Witlof en de oven zijn een uitstekende combi. Bij het garen in de oven komen de smaken en aroma’s namelijk intenser naar voren. Plus, de oven doet het werk. Kun jij in de tussen wat voor jezelf inschenken.
Aantal personen
1 kg iets kruimige aardappel | |
60 gram ongezouten roomboter | |
30 gram tarwebloem | |
500 ml halfvolle melk | |
0.25 theelepel nootmuskaat | |
4 stronken witlof | |
2 eetlepel dijonmosterd | |
150 gram geraspte kaas voor ovengratin | |
7.5 gram verse peterselie |
pureestamper
ronde ovenschaal (Ø 28 cm)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze in 20 min. gaar.
Smelt de helft van de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Bak al roerend 3 min. tot het mengsel lichtbruin begint te kleuren (roux). Voeg beetje bij beetje ⅗ van de melk toe en breng aan de kook. Kook in 3 min. al roerend met een garde tot een dikke saus. Voeg de nootmuskaat, wat peper en eventueel zout toe.
Snijd ondertussen de onderkant van de witlofstronken, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook het witlof 3 min en giet af.
Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, de rest van de boter en de rest van de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de puree over de ovenschaal. Verdeel het witlof over de puree. Verdeel de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Bak in ca. 25 min. goudbruin en gaar in de oven. Snijd de peterselie fijn en strooi over de ovenschotel.