Radijs
Radijs

Radijs

Radijs: dat kleine, rode, smaakvolle bolletje is niet alleen een super gezond tussendoortje. Zonde dat hij soms wordt vergeten, want de typisch Nederlandse groente is niet alleen heel erg lekker, maar ziet er met zijn fuchsiakleur ook nog eens prachtig uit. En wist je dat je hem makkelijk zelf kunt telen?

Wat is radijs?

Wat is radijs?

De radijs (ook wel Raphanus sativus) is de wortel van de radijsplant en hoort tot de koolgewassen zoals ook bloemkool, koolrabi en Chinese kool. Naast de rode radijs zijn er nog meer soorten en maten van een radijs te vinden. De radijs komt bijvoorbeeld ook voor in een lange, witte vorm (Rettich of Daikon) en in het zwart (de Rammenas). Rettich heeft een zachtere smaak dan de rode radijs.

Is radijs gezond?

Radijs is erg gezond. Naast het feit dat het bolletje voor wel 94% uit water bestaat, wat het een ideaal gezond tussendoortje maakt, bevat een radijsje verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine B en C. Omdat een radijs zoveel water heeft, bevat het weinig calorieën: ongeveer 2 kcal per radijsje.

Is radijs gezond?
Wat kan je met radijs?

Wat kan je met radijs?

Radijs wordt eigenlijk altijd rauw gegeten. De smaak van radijs is sterk en pittig. Het wordt vaak rauw gegeten als tussendoortje, in de salade of als gezonde topping voor op je boterham. Maar je kan radijs ook inleggen, koken of bakken. Oh, en wist je dat je net zo goed het blad van de radijs kunt eten? Deze bevatten net zoals de radijs veel vitamines, mineralen en vezels en kunnen makkelijk mee in je salade.

Radijs zelf verbouwen

Omdat radijs op eigen bodem heel goed groeit, is het heel leuk en makkelijk om zelf te zaaien en oogsten. Zaai de radijszaadjes tussen maart en augustus.

Radijs zelf verbouwen
Radijssalade met zwart sesamzaad

Radijssalade met zwart sesamzaad

  1. Snijd de radijs en bosui met behulp van de keukenmachine (of een scherp mes) in plakjes. Verdeel met de bladsla over een grote schaal. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het sesamzaad 2 min. Laat iets afkoelen op een bord.
  2. Schil en rasp ondertussen de gember en meng in een kom met de olie, azijn, suiker, peper en het zout. Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi met het sesamzaad.