Bosui
Bosui

Bosui

De perfecte smaakmaker voor bijna elk gerecht. Snijd de bosui in ringetjes of kneus voor extra smaak. Bosui kan je overal mee varieren!

Wat is het verschil tussen bosui en lente-ui? 

Wat is het verschil tussen bosui en lente-ui? 

De bosui en lente-ui zijn eigenlijk één en dezelfde ui. De lente-ui wordt alleen eerder geoogst dan de bosui en oorspronkelijk is de onderkant van de lente-ui een stuk kleiner dan die van de bosui. Ook het verschil in de smaak is eigenlijk nauwelijks te proeven. Er wordt gezegd dat de bosui een iets scherpere smaak heeft dan zijn jongere broertje, omdat hij later gerooid is. De lente-ui kan meer naar prei smaken.

Is bosui hetzelfde als prei? 

Een bosui niet hetzelfde als een prei. Ze behoren wel alle twee tot de lookfamilie net zoals de knoflook, bieslook en ui. Een prei heeft lange witte stelen en een groen schutblad. Noord-Brabant en Limburg zijn de belangrijkste productiegebieden in Nederland. Er is winter-, herfst- en zomerprei. Een bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze zijn vaak wat kleiner dan een prei, maar zien er wel hetzelfde uit.

Is bosui hetzelfde als prei? 
Wat kun je maken met bosui? 

Wat kun je maken met bosui? 

Bosui is een lekker ingrediënt in veel gerechten. Bosui kan je gebruiken in veel Aziatische gerechten, zoals nasi, curry of noedels. Maar ook is het lekker als garnering op je soep of in een lekkere frisse salade. Daarnaast kan je het ook toevoegen op je boterham met bijv. tonijnsalade, hummus, avocado of kaas? Heerlijk als je het ons vraagt!

Hoe moet je bosui bewaren?  

Bosuien blijven het langst goed wanneer je ze in de koelkast bewaart. In de koelkast zijn ze tot een week houdbaar.

Hoe moet je bosui bewaren?  
Bloemkoolrijstomelet met gebakken paksoi & warmgerookte zalm

Bloemkoolrijstomelet met gebakken paksoi & warmgerookte zalm

  1. Laat de bloemkoolrijst ontdooien. Snijd de bosuitjes in dunne schuine ringetjes. Klop de eieren los en meng met de bloemkoolrijst, kookroom, sojasaus en ⅔ van de bosui. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verhit in 2 koekenpannen elk 1 el arachideolie (per 4 personen). Verdeel het ei-mengsel over de pannen. Draai het vuur laag en laat de omelet met de deksel op de pan in 12-14 min. op laag vuur garen.
  3. Snijd ondertussen de paksoi in de lengte in 4 parten. Verhit de rest van de olie in een wok en bak de paksoi 3-4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Halveer de omeletten en verdeel samen met de paksoi en sojabonen over de borden. Verdeel de zalm in stukken erover. Bestrooi met de rest van de ringetjes bosui en besprenkel met de sesamolie.