Portobello
Portobello

Portobello

Het klinkt heel chic, maar in feite is een portobello niets anders dan een joekel van een kastanjechampignon. Vanwege zijn formaat en wat vlezige structuur is-ie perfect om bijvoorbeeld te vullen of klaar te maken als vegetarische burger.

Wat is een portobello

Wat is een portobello

Een portobello is de volgroeide versie van een kastanjechampignon, waarvan de hoed volledig geopend is. Hij heeft een wat vlezige structuur en nootachtige smaak. Portobello’s hebben meestal een dwarsdoorsnede van ongeveer 12 cm. Ze komen van oorsprong uit Amerika, maar worden tegenwoordig ook jaarrond in Nederland geteeld. Veeg portobello’s voordat je ze gaat bereiden altijd schoon met keukenpapier. En leg de champignons nooit in water: ze zuigen zich hiermee vol, waardoor je de smaak minder goed proeft.

Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Portobello’s kun je 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze beter niet rauw invriezen, want net zoals alle champignons bevatten portobello’s veel water, dat ze loslaten als je ze ontdooit. Bak ze daarom altijd voordat je ze invriest. Voorbewerkte portobello’s zijn in de vriezer, in een diepvriesbakje, 3 maanden houdbaar. Haal ze de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Warm ze in ca. 15 minuten op in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Portobello's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Portobelloburger

Portobelloburger

  1. Boen de portobello’s schoon en verwijder de steeltjes. Verhit de olie in een hapjespan en bak de portobello aan de open kant 5 min. op middelhoog vuur. Keer om en bak nog 5 min. Bestrooi met peper en zout.
  2. Schil en rasp ondertussen de winterpeen. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng 1 el sap (per 4 personen) samen met het rasp door de winterpeen.
  3. Snijd de rode ui in flinterdunne ringen. Verkruimel de greek white.
  4. Snijd de broodjes open en besmeer alle snijkanten met de hummus. Beleg met de spinazie, leg de portebello met de snijkant naar beneden op de spinazie en beleg verder met de feta, rode ui, winterpeen en extra spinazie.