Rode biet

Rode biet

De rode biet, wie kent hem tegenwoordig niet. Bieten zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. Van zomerbieten, winterbieten, gele en rode bietjes tot rauw en gekookt. Deze veelzijdige groente is al in de 16e eeuw ontdekt en staat bekend om zijn lekkere zoete smaak en rode kleur. Heerlijk door een stamppot, in combinatie met geitenkaas, een frisse salade of door een smoothie.

Wat is rode biet voor groente?

Wat is rode biet voor groente?

Rode biet is een wortelgewas met groene bladeren en een donkerpaarse schil en roze/paars vruchtvlees. De rode kleur van de biet is afkomstig van de natuurlijke kleurstof betanine. Het heeft de afgelopen jaren ook een welverdiende comeback gemaakt. De aardse, rijke, zoete smaak en levendige kleur zijn perfect om te gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten.

Waar kan je rode biet mee combineren?

Rode biet is een veelzijdige groente die je in heel veel gerechten kan verwerken. Zo kan je rode biet gebruiken voor een lekkere cousous salde en past het erg goed bij recepten met geitenkaas. Daarnaast kan je ook een indruk maken tijdens de borrel: een zelfgemaakte, superzachte dip van gepofte rode biet en knoflook. Het is zelfs mogelijk om een heerlijke Hollandse stamppot te bereiden met rode biet. Probeer bijvoorbeeld bietenstamppot met spek en appel. Heerlijk zoet en smeuïgen en in een half uur op tafel. Kortom, je kan eindeloos variëren met deze veelzijdige groente!

Waar kan je rode biet mee combineren?
Hoe kook je rode biet?

Hoe kook je rode biet?

Het is mogelijk om een gekookte rode biet kant-en-klaar te kopen, bekijk daarvoor hier ons assortiment voor rode bieten. Maar het is ook mogelijk om een rauwe rode-biet los te kopen. De biet kan je dan rauw eten door eerst te schillen en daarna heel dun te schaven met een mesje of een dunschiller. Het koken van een rauwe rode biet kan op de volgende manier:

1. Breng een ruime pan met water, het zout, suiker en azijn aan de kook. Kook de bieten met schil en al, afhankelijk van de grootte, in 90 tot 120 min. gaar.

2. Je kunt controleren of de bietjes gaar zijn door er met de punt van een mes in te prikken. Als dat gemakkelijk gaat, zijn de bieten gaar.

3. Laat de bieten in het vocht in ca. 60 min. helemaal afkoelen. Pel het schilletje eraf.

Waar is rode biet goed voor?

Rode bieten bevatten vooral veel vitamines C, foliumzuur en veel mineralen. Er zitten 32 kilocalorieën in 1 stuk (85 gram) rauwe rode bieten. Rode bietensap staat niet in de Schijf van Vijf. Er zitten wel vitamines en mineralen in rode bietensap, maar ook vrij veel suiker. Bij het eten van rode bieten raak je sneller verzadigd en krijg je diezelfde suikers ook binnen.

Waar is rode biet goed voor?
Plaattaart van zoete aardappel, rode biet en feta

Plaattaart van zoete aardappel, rode biet en feta

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakplaat. Meng de mascarpone met de muhammara. Bestrijk de plaattaart met het mascarponemengsel.
  2. Schil de zoete aardappelen, halveer in de lengte en snijd in halve plakjes van ca. 2 mm dik. Meng met de helft van de olie, peper en eventueel zout. Snijd ook de bieten in plakjes van ca. 2 mm. Meng in een aparte kom met de rest van de olie, peper en eventueel zout. Verdeel de plakjes aardappel en biet om en om over het deeg.
  3. Bak de plaattaart ca. 20 min. onder het midden in de oven gaar. Dek eventueel af met aluminiumfolie als het deeg te donker wordt. Verkruimel ondertussen de feta in kleine stukjes. Snijd de peterselie fijn. Bestrooi de plaattaart met de feta en peterselie.