Griekse hapjes (mezedes)
Griekse hapjes (mezedes)

Griekse hapjes (mezedes)

Op zoek naar lekkere hapjes voor een avondje op de bank, of wil je een borreltafel vol met heerlijke gerechtjes? Kijk eens verder dan de Spaanse tapas hapjes, en probeer mezedes (griekse hapjes)! Kleine griekse hapjes dat in combinatie met andere mezedes wordt gegeten. Natuurlijk kennen we griekse tzaziki, maar wat dacht je van courgettekoekjes (kolokithokeftedes) of griekse gehaktballetjes? Ontdek de heerlijke griekse hapjes recepten van Allerhande en zet een feestje op tafel!

Courgettekoekjes - Kolokithokeftedes

Courgettekoekjes - Kolokithokeftedes

  1. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en rasp het vruchtvlees grof. Meng ⅓ van het zout erdoor, doe in een zeef, laat 5 min. uitlekken en duw er met een lepel nog zo veel mogelijk vocht uit.
  2. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Snijd de knoflook en de dille fijn. Meng de komkommer in een kom met de knoflook, yoghurt, het citroenrasp, 2 el citroensap (per 20 stuks) en 1 el olijfolie (per 20 stuks). Voeg de helft van de dille toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  3. Rasp de courgettes grof. Meng er de rest van het zout door en doe in een zeef. Knijp de courgette met je handen uit en laat 15 min. uitlekken. Knijp dan nog een keer zo veel mogelijk vocht uit.
  4. Snipper ondertussen de ui. Snijd de peterselie fijn. Pluk de blaadjes van de munt en snijd fijn. Verkruimel de feta. Doe de ui met de rest van de dille, peterselie, munt, feta, oregano, bakmeel, eieren en uitgeknepen courgette in een kom. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout en meng goed.
  5. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een eetlepel beslag uit de kom. Laat het beslag, met behulp van de andere lepel, in de pan glijden en druk ze een beetje platter met een spatel. Bak ze in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Bak er zo 5 tegelijk. Keer halverwege en laat uitlekken op keukenpapier. Ga zo door tot het beslag op is (ca. 20 stuks totaal).
  6. Serveer de kolokithokeftedes met de tzatziki.