Lentesoep recepten
Lentesoep recepten

Lentesoep recepten

Hoera! Het is lente. En bij de lente krijgen we steeds meer zin in lichte(re) gerechten. Nou is soep natuurlijk altijd goed, maar deze zijn in het voorjaar extra soeper.

Aspergesoep met bieslookolie

Aspergesoep met bieslookolie

  1. Schil de asperges rondom met de dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden en verwijder de houtachtige onderkant. Doe de schillen en onderkanten samen met de hele, geschilde asperges in een soeppan. Voeg het water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en hou 15 min. tegen de kook aan.
  2. Schep met de schuimspaan de hele asperges uit de pan. Laat de bouillon met de afsnijdsels nog 30 min. zachtjes inkoken, tot je ca. 1 liter over hebt. Schenk de bouillon door de zeef en vang op. Laat 30 min. afkoelen.
  3. Doe ondertussen de bieslook en olie in de hoge beker van de staafmixer en pureer glad.
  4. Smelt het plantaardig alternatief voor boter in een soeppan. Bak hierin al roerende de bloem 3 min. totdat de bloem begint te kleuren (roux). Blus de roux af met de afgekoelde bouillon en roer met een garde tot een glad mengsel. Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Snijd de asperges in stukjes van ca. 3 cm en warm ze nog 5 min. mee met de soep. Schep de soep in kommen en besprenkel met de bieslookolie en haver fraîche.