Vezelrijke recepten

Vezelrijke recepten

Vezels zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid. Toch krijgen de meeste mensen niet voldoende vezels binnen. Wil jij starten met vezelrijke voeding? Check snel onze vezelrijke recepten hieronder.

Volkorenpasta met tonijn

Volkorenpasta met tonijn

  1. Snijd de peterselie heel fijn. Snijd de uien en knoflook fijn. Giet de tonijn af, maar vang de olie op.
  2. Verhit de helft van de tonijnolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de peterselie in 15 min. diepgroen. Voeg na 10 min. de ui en knoflook toe en fruit 5 min. mee. Zet tegen het einde van de baktijd het vuur lager zodat het mengsel niet aanbrandt. Roer regelmatig.
  3. Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen, laat het puntje zitten. Kook de bonen in ruim kokend water in 8 min. beetgaar en giet af. Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit.
  4. Meng het peterseliemengsel, de rest van de tonijnolie en naar wens de olijfolie door de penne. Voeg de sperziebonen en het citroenrasp en -sap toe en meng goed. Verdeel de tonijn in stukken en meng erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Wat is het meest vezelrijke voedsel? 

Wat is het meest vezelrijke voedsel? 

Wil je een begin maken met vezelrijk eten? Goed bezig! Je vindt vezels voornamelijk in volkoren graanproducten zoals volkorenpasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst, havermout en muesli. Let op: bruinbrood is niet altijd volkoren. Daarnaast zitten vezels ook in groenten, aardappelen en peulvruchten. Eet bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten, linzen, kool of sperziebonen. Hou je van fruit en noten? Neem dan eens een schaaltje rode bessen, gedroogde vijgen of pistachenoten.

Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?

Volwassenen hebben 30 tot 40 gram vezels per dag nodig. Veel mensen halen deze aanbevolen hoeveelheid niet. Hoe je toch voldoende vezels binnen kan krijgen? Laat bewerkte producten links liggen en kies liever voor een volkoren variant. Eet je graag pasta? Kies dan voor recepten met volkorenpasta in plaats van witte pasta. Ook kun je fruit beter los eten dan dat je er een smoothie of sapje van maakt. Voeg daarnaast peulvruchten en groenten toe aan je maaltijd om meer vezels binnen te krijgen.

Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?