Passievrucht
Passievrucht

Passievrucht

Passievrucht wordt steeds populairder in Nederland, en terecht! Het vruchtvlees wordt veel gebruikt in sappen en toetjes, maar wist je dat passievrucht ook lekker is om zo uit te lepelen?

Is passievrucht gezond?

Is passievrucht gezond?

Passievrucht is een ontzettend gezond stukje fruit. Zo zitten passievruchten boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. De paarse vrucht is voornamelijk een bron van vitamine A, vitamine C, kalium, ijzer, koper, magnesium en fosfor. Goed voor je dagelijkse dosis vitaminen dus! Vergeet vooral de pitjes niet te eten, zijn rijk aan antioxidanten, vezels, ijzer en zink.

Waar groeit een passievrucht? 

De passievrucht komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geïmporteerd vanuit Kenia, Brazilië, Venezuela, Zimbabwe en de Ivoorkust. De passievrucht groeit aan een klimplant.

Waar groeit een passievrucht? 
Wanneer is passievrucht rijp? 

Wanneer is passievrucht rijp? 

Wanneer de schil van de passievrucht donkerpaars en glad is, is deze rijp en heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en het geleiachtige vruchtvlees zoeter.

Hoe bewaar je een passievrucht?  

Je kunt passievruchten 2 tot 3 dagen buiten de koelkast bewaren bij ca. 12-15°C.

Hoe bewaar je een passievrucht?  
Exotische limoen-gember-mangokwarktaart

Exotische limoen-gember-mangokwarktaart

  1. Schil de gember en snijd in plakjes. Breng in een steelpan de suiker met het water, de gember en limoenblaadjes aan de kook. Laat koken tot de suikerkristallen zijn opgelost, neem van het vuur en laat 30 min. afkoelen. Schenk de siroop door een zeef.
  2. Smelt ondertussen in een steelpan de kokosolie en maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Schenk, terwijl de motor draait, de gesmolten kokosolie bij de koekkruimels. Verdeel het koekkruimelmengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
  3. Week 8 blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil en pers de vruchten uit. Klop de slagroom stijf. Breng het limoensap in een steelpan tegen de kook aan. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en laat al roerend oplossen. Meng de kwark met de siroop, het limoen-gelatinemengsel en het limoenrasp. Spatel de slagroom er zo luchtig mogelijk door. Schenk de helft van het kwarkmengsel in de springvorm. Zet 20 min. in de vriezer.
  4. Schil ondertussen de mango en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Verdeel over de kwark. Schep de rest van het kwarkmengsel erover en strijk glad. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  5. Week de rest van de gelatine 5 min. in koud water. Halveer de passievruchten, schep het pulp eruit en doe met het water en de poedersuiker in een steelpan. Breng tegen de kook aan. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en laat al roerend oplossen. Verdeel het passievruchtmengsel over de bovenkant van de kwarktaart. Laat de kwarktaart nog 2 uur opstijven in de koelkast. Serveer koud.