Banaan

Als tussendoortje, in een smoothie of om pannenkoekjes mee te maken: let’s go bananas! Heb je bananen over? Mooi zo. Hoe rijper bananen zijn, hoe beter je er bijvoorbeeld een bananenbrood mee kunt bakken. Probeer ’t zelf!

Wat maak je met banaan?
Wat maak je met banaan?

Wat maak je met banaan?

Ingrediënten

voor 12 porties
  • 150 g volkoren speltmeel
  • 200 g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el kruidenmix koek en speculaas
  • 4 rijpe bananen
  • 100 g medjouldadel
  • 3 middelgrote eieren
  • 100 g ongebrande pecannoten

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • cakevorm (30 cm)
  • keukenmachine
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Zeef in een grote kom het speltmeel met het amandelmeel, bakpoeder en speculaaskruiden. Pel ¾ van de bananen en verwijder de pit uit de dadels. Maal de dadels en bananen fijn in de keukenmachine. Laat draaien en voeg een voor een de eieren toe.
  2. Hak de noten grof. Schep de bananenpuree en gehakte noten door het bloemmengsel en verdeel over de cakevorm. Halveer de laatste banaan in de lengte. Verdeel met de snijkant naar boven over het beslag en druk een beetje aan. Bak in ca. 35 min. gaar in het midden van de oven. Laat in 2 uur afkoelen.

Zijn bananen gezond?

Bananen zijn van nature een bron van kalium en vitamine B. Net als elk ander fruit staan ze in de Schijf van Vijf. Een verantwoord tussendoortje dus!

Banaan bakken: hoe doe je dat?

Banaan bak je in plakjes of horizontaal doormidden gesneden in een koekenpan of frituur. Gebakken banaan is vrij zoet en daarom lekker in yoghurt, havermout of als bananentoetje. Pisang goreng, het bekende afhaalgerecht, is gefrituurde banaan in een bloem-eibeslag en wordt als bijgerecht gegeten. Met kaneel en suiker maak je een zoete variant op gefrituurde pisang goreng.

Hoe bewaar je bananen?

Bananen kun je het beste bewaren op kamertemperatuur, op een fruitschaal. Ze kunnen niet goed tegen kou, dus bewaar ze liever niet in de koelkast. Te rijpe bananen? Je kunt het rijpen wat vertragen door de stelen in te pakken met plasticfolie, of de bananen in te vriezen. Haal dan eerst de schil eraf en vries de banaan in plakjes in. Om te voorkomen dat de plakjes aan elkaar plakken, kun je ze eerst naast elkaar op een stuk bakpapier invriezen. Na ongeveer een uur zijn ze bevroren en kun je ze in een bakje of zakje doen. Perfect voor een extra romige smoothie! In de vriezer is banaan 3 maanden houdbaar.

Bananenbrood

Veel rijpe bananen over? Maak eens een heerlijk smeuïg bananenbrood. Zo simpel en bijzonder smakelijk. Bananenbrood maken: Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in en bekleed ‘m met bakpapier. Zeef in een grote kom 250 gram tarwebloem met 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel kaneel en een mespunt zout. Pel en prak 300 gram banaan. Meng 100 gram boter, 200 witte basterdsuiker en 1 zakje vanillesuiker in de keukenmachine in 20 seconden tot een bijna glad mengsel.  Laat draaien en voeg 1 voor 1 de 2 eieren en 125 ml crème fraîche toe. Schep door het bloemmengsel. Schep de bananenpuree door het beslag. Verdeel over de cakevorm en bak in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
02:17