BBQ low & slow
BBQ low & slow

BBQ low & slow

Hou je wel van een lekker mals en sappig stukje vlees? Probeer BBQ low & slow eens uit: een barbecuetechniek waarbij je vlees heel langzaam gaart op een lagere temperatuur. Ook proberen? Hieronder vind je de lekkerste recepten!

Slow smoked picanha van de BBQ

Slow smoked picanha van de BBQ

Ingrediënten

8 personen

1 kg

picanha

2 el

grof zeezout

1 el

kristalsuiker

2 el

paprikapoeder

1 tl

knoflookpoeder

1 tl

uienpoeder

1 tl

versgemalen zwarte peper

1 mespunt

chilipoeder

1 tl

cacaopoeder

1 tl

gemalen koffie

1 tl

gedroogde oregano

½ tl

gemalen komijn

3

sjalotten

150 ml

extra vierge olijfolie

1 tl

venkelzaad

1 tl

korianderzaad

50 ml

appelciderazijn

Dit heb je nodig

  • fileermesje

  • barbecue met deksel

  • beuken- of eikenhoutchunks (blokken rookhout van 5 x 5 cm)

  • kerntemperatuurmeter

  1. Snijd de vetlaag van de picanha bij tot een dikte van max. een ½ cm. Snijd de laag over de hele lengte kruislings in (snijd niet in het vlees). Zo kun je de kruiden beter inwrijven en zal het vet beter smelten en uitbakken. Snijd eventuele vliesjes aan de andere kant van de picanha weg met het fileermesje.
  2. Meng het zeezout, de suiker, paprika-, knoflook-, uien-, chili- en cacaopoeder, de peper, koffie, oregano en komijn in een kom tot rub. Wrijf de picanha hier rondom royaal mee in. Laat 1 uur op kamertemperatuur marineren.
  3. Bereid ondertussen de barbecue voor op indirect grillen. Verhit tot een temperatuur van 135 °C. Leg de houtchunks tussen de gloeiende kolen, leg de picanha met de vetrand naar boven boven het minder hete deel op het rooster en sluit de deksel. Laat ca. 1 uur roken, tot de picanha een kerntemperatuur van 54 °C heeft bereikt. Test dit met de vleesthermometer.
  4. Snipper ondertussen de sjalotten zeer fijn. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalot met het venkel- en korianderzaad 5 min. Laat 30 min. afkoelen. Klop de appelciderazijn erdoor en breng op smaak met eventueel zout en versgemalen zwarte peper.
  5. Snijd de picanha dwars op de draad in plakken. Serveer met de appelciderrelish.
BBQ low & slow: wat is dat precies?

BBQ low & slow: wat is dat precies?

BBQ low & slow is een kooktechniek waarbij je de barbecue gebruikt als een soort oven. Je grilt stukken vlees in dit geval niet op een hoge temperatuur, maar laat ze juist heel langzaam garen op een lage temperatuur. De gewenste temperatuur is circa 110 °C, maar dit verschilt wel per vleessoort. Om de juiste temperatuur te bepalen, gebruik je een vleesthermometer. De bereidingstijd is overigens altijd langer dan 1 uur, en hierdoor krijg je lekker mals en sappig vlees. Deze bereiding is dus heel anders dan bij andere BBQ-recepten.

Welk vlees gebruik je voor BBQ low & slow?

Voor BBQ low & slow gebruik je over het algemeen stug vlees, dat veel bindweefsel bevat. Denk aan spareribs, shortribs, buikspek en picanha. Ga je liever voor een vegetarische BBQ? Ook (zoete) aardappelen zijn prima op deze manier te garen. Enjoy!

Welk vlees gebruik je voor BBQ low & slow?