Spoom

Tijdens een uitgebreid meergangendiner wordt weleens een spoom geserveerd, maar waarom eigenlijk? En hoe maak je een spoom? Wij leggen het je uit!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is een spoom?

Wat is een spoom?

Een klassieke spoom is een verfrissend drankje van sorbetijs en mousserende wijn (prosecco of champagne bijvoorbeeld), soms aangelengd met sterke drank. Het wordt als tussengang geserveerd om de smaak te neutraliseren, vaak bij een menu met veel (drie of meer) gangen. Een voorbeeld van een spoom is de populaire sgroppino, gemaakt van prosecco, wodka en citroensorbet.

Hoe maak je een alcoholvrije spoom?

Hoe maak je een alcoholvrije spoom?

Houd jij je spoom liever alcoholvrij? Vervang dan de mousserende wijn door bruiswater, alcoholvrije bubbels of frisdrank. Omdat sorbetijs al vrij zoet is, kun je beter geen zoete frisdranken gebruiken. Denk eerder aan ginger ale of bitter lemon. Andere alcoholische toevoegingen aan spoom, zoals limoncello, vervang je door citroen- of andere fruitlimonade.

Bij welke tussengerechten serveer je spoom?

Bij welke tussengerechten serveer je spoom?

Een spoom is bedoeld om de smaak van gerechten te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je weer zin krijgt in de volgende gang. Vaak wordt hij dan ook geserveerd na een pittig, zwaar of romig voorgerecht. De zoetere spooms worden vaak voorafgaand aan het dessert geserveerd, of soms zelfs ter vervanging van het dessert.

Direct aan de slag