Doperwten

Doperwten

Een favoriet voor jong en oud: deze kleine, zoete, groene krachtpatsertjes zijn een echte toevoeging aan je maaltijd. Deze erwten zijn niet alleen een lekkere maar ook een kleurrijke én voedzame boost.

Wat is een doperwt?

Wat is een doperwt?

Doperwten groeien met ongeveer 10 stuks tegelijk in een peul. We rekenen doperwten dan ook tot de peulvruchten, maar net als andere groene peulvruchten kunnen we de doperwt ook een groente noemen. Doperwten zijn een populaire groente onder jong en oud vanwege de zoete smaak en de zachte textuur.

Hoe gezond zijn doperwten?

Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.

Hoe gezond zijn doperwten?
Hoe gebruik je doperwten?

Hoe gebruik je doperwten?

Doperwten zijn heerlijk door salades en stoofschotels. Een pasta met doperwten of een risotto met doperwten is ook gegarandeerd een succes: de kleine zoete erwtjes gaan goed samen met een romige saus. Omdat doperwten een zoete smaak hebben, lenen ze zich perfect om te pureren tot een zachte doperwtenpuree (bijvoorbeeld met munt). Doperwten zijn heerlijk door stamppot, en wat dacht je van een romige doperwtensoep?

Wat is het verschil tussen doperwten en tuinerwten?

Doperwten en tuinerwten zijn allebei kleine, groene ronde erwtjes, maar zijn toch verschillen ze iets van elkaar. Tuinerwten zijn een klein beetje groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden later in het seizoen geoogst dan doperwten. Doperwten worden vaak ingeblikt, vers of in pot verkocht, terwijl tuinerwten meestal uit de diepvries worden verkocht.

Wat is het verschil tussen doperwten en tuinerwten?
Kun je doperwten zelf kweken?

Kun je doperwten zelf kweken?

Ja, het is mogelijk om doperwten zelf te kweken. Plant de doperwtzaden in het vroege voorjaar in een grond die rijk is aan compost of mest. Dit kan gewoon op je balkon. De doperwtzaden hebben wel zon nodig, dus zet de pot op een plekje waar de zon kan komen. Plant de zaden ongeveer 2,5cm diep met 5-8 cm uit elkaar. Geef de doperwtplant regelmatig water, vooral in droge periodes.

Frispittige doperwtensoep met soepstengels

Frispittige doperwtensoep met soepstengels

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg voor de sesamstengels 2 plakjes bladerdeeg naast elkaar als een rechthoek,maar laat ze een ½ cm overlappen. Herhaal met de andere plakjes. Snijd het bladerdeeg in de lengte in repen van ca. 2½ cm breed en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei. Bestrijk het bladerdeeg met het eigeel en bestrooi met het sesamzaad. Bak ca. 12 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de boter in een soeppan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de bevroren tuinerwten en de groentebouillon toe. Breng aan de kook en houd 10 min. op laag vuur tegen de kook aan.
  3. Snijd ondertussen ⅔ van de waterkers grof en meng de helft van de wasabi paste met de zure room. Neem de pan van het vuur en voeg de gesneden waterkers en de rest van de wasabi paste toe. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Verdeel de soep over de kommen. Schep in elke kom een eetlepel pittige zure room en garneer met de rest van de waterkers. Serveer met de sesamstengels.