Wakame
Wakame

Wakame

Deze zeewiersoort is niet meer weg te denken uit de Japanse keuken en dat komt door zijn heerlijk zachte smaak. Misschien heb je wakame wel eens gegeten als bijgerecht bij sushi in de vorm van een chuka wakame (zeewiersalade) of als topping op een pokébowl. Benieuwd? Lees dan wakamee.

Wat is wakame?

Wat is wakame?

Wakame is misschien wel de meeste bekende eetbare zeewierensoort. Dit eetbare zeewier is lid van de bruinalgen familie en groeit onderwater. Wakame wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse keuken en wordt op veel verschillende plekken verbouwd. Langs de kust van Japan, China en Korea, maar ook in het Verenigd Koningrijk, Verenigde Staten en langs verschillende kustlijnen in Europa.

Hoe gezond is wakame?

Wakame is net zoals andere zeewieren en algen, een goede bron van eiwitten en bevat een vergelijkbare hoeveelheid ijzer als vlees. Een goede toevoeging aan je eetpatroon dus, helemaal wanneer je plantaardig eet! Wist je dat zeewier, naast een gezonde keuze, ook een duurzame keuze is? De teelt van zeewier neemt namelijk nauwelijks grond, zoetwater of fossiele brandstof in gebruik.

Hoe gezond is wakame?
Waar smaakt wakame naar en hoe eet je het?

Waar smaakt wakame naar en hoe eet je het?

Net zoals andere zeewieren en algen heeft wakame een bijzondere, zachte umami smaak. Umami is een hartige smaak. Zoals de smaak van bouillon, paddenstoelen of kaas. Daarnaast is de smaak van wakame wat zoutig. Sommige mensen beschrijven de smaak van wakame als een mix van spinazie en zeekraal. Daarnaast is wakame zeer veelzijdig, je kunt het als salade of als bijgerecht eten, maar ook verwerken in je pokebowl of sushigerecht.

Is wakame hetzelfde als zeewier?

Wakame is niet hetzelfde als zeewier. Wakame is namelijk een soort zeewier, net zoals bijvoorbeeld kombu, zeekraal of kelp dat zijn. Er zijn in totaal zo’n 500 verschillende eetbare soorten zeewieren. Deze zijn onderverdeeld in verschillende groepen, zo heb je roodwieren, groenwieren en bruinwieren. Wakame valt in deze laatste categorie.

Is wakame hetzelfde als zeewier?
Pokébowl XXL

Pokébowl XXL

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de rijstazijn door de warme rijst. Laat de rijst 1 uur afkoelen op een grote platte schaal.
  2. Meng ondertussen de garnalen met ¼ van de sojasaus, met ⅕ van de sesamolie en met ⅓ van de sriracha. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijd de tonijn in blokjes van 1 cm en schep om met ¼ van de sojasaus, ⅕ van de sesamolie en ⅓ van de sriracha. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Snijd de zalm in blokjes van 1 cm en schep om met ¼ van de sojasaus, ⅕ van de sesamolie en de rest van de sriracha. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  3. Snijd de radijsjes in partjes. Snijd de avocado’s overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in blokjes. Snijd de waterkers grof en de komkommer in plakjes.
  4. Laat de tofu uitlekken. Bedek een kom met de theedoek en verkruimel de tofu erboven. Druk er met behulp van de theedoek zo veel mogelijk vocht uit. Verhit de rest van de sesamolie in een wok en roerbak de tofu 5 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de sushigember fijn. Voeg de gember samen met de rest van de sojasaus toe aan de tofu. Roerbak nog 5 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Verdeel de rijst over een grote diepe serveerschaal. Verdeel de zalm, garnalen, tonijn en tofu in elementen over de rijst. Verdeel de radijs, avocado, waterkers, komkommer, sojabonen en zeewiersalade in elementen erover. Steek de stukjes nori langs de rand en bestrooi met de avocado en tonijn met het sesamzaad.