Paksoi
Paksoi

Paksoi

Paksoi geeft je maaltijd een frisse en licht pittige smaak. Of je het nu wokt, stooft, grilt, bakt of stoomt: gaar paksoi niet te lang. Het is ’t lekkerste als het nog een klein beetje knapperig is.

Wat is paksoi?

Wat is paksoi?

Paksoi is een kool met witte stelen en groene bladeren. De groente heeft een frisse, peperige koolsmaak en een knapperige structuur. Hij is snel klaar en heerlijk in roerbakschotels en Aziatische gerechten. Paksoi komt van oorsprong uit Azië, maar wordt tegenwoordig ook jaarrond in Nederland geteeld. Het oogstseizoen in Nederland van paksoi uit de volle grond loopt van juni tot november.

Hoe moet je paksoi snijden?

Paksoi kun je op verschillende manieren snijden. Wil je stukken of repen paksoi? Snijd de onderkant van de stronk en de witte stelen en groene bladeren in stukken of repen. Houd bij voorkeur de stelen en bladeren apart en voeg tijdens het bereiden eerst de paksoi-stelen toe en pas op het laatst het groen. Je kunt paksoi ook in de lengte doormidden of in vieren snijden. In sommige recepten hoef je paksoi helemaal niet te snijden, en bereid je ’m in z’n geheel.

Hoe moet je paksoi snijden?
Is paksoi gezond?

Is paksoi gezond?

Paksoi valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groente is van nature rijk aan vitamine K.

Paksoi: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt paksoi het beste bewaren in de koelkast; ongeveer 3 dagen. Invriezen kan ook. Snijd de paksoi in stukken of repen en kook kort. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en doe in een goed afsluitbaar bakje of zakje. Zo is paksoi in de vriezer een jaar houdbaar. Haal het de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Je kunt paksoi opwarmen door hem op middelhoog vuur al roerend te verwarmen in olie of saus.

Paksoi: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Paksoi met pittig-zoete tofu maken

Paksoi met pittig-zoete tofu maken

  1. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de peper met 2 el olie en de chilisaus.
  2. Snijd de uitgelekte tofu in plakken van een ½ cm dik en bestrijk met 2 el olie. Verhit de grillpan en gril de tofu 2 min. per kant. Leg de tofu op een schaal en verdeel de sojasaus en de helft van het chilisausmengsel erover.
  3. Snijd de paksoi in de lengte in kwarten. Bestrijk de snijkanten met de rest van de olie en gril de paksoi in 2 delen 4 min. Keer regelmatig. Besprenkel de paksoi met de rest van de saus en serveer met de tofu.