Walnoten
Walnoten

Walnoten

Geen nood, hier is de walnoot! Want je kan zo veel met deze knapperige noot met bitterzoete smaak. Wat? We beginnen bij koekjes en taarten, stomen door met salades en zelfgemaakte granola en eindigen in een dip of frisse sundae. Oh ja, en de combi met geitenkaas en honing blijft natuurlijk een golden oldie.

Zijn walnoten gezond?

Zijn walnoten gezond?

Walnoten, zijn zoals alle noten gezond. Maar dan wel de ongezouten variant. Naast dat de gepelde walnoot wel wat weg heeft van je brein is het eten ervan ook nog eens heel goed voor je hersenen! Walnoten zitten naast magnesium, Vitamine E en vezels ook nog eens bordevol omega 3 vetzuren. Dit is hetzelfde overzadigde vetzuur wat ook in vette vis, avocado's en andere noten en zaden terug te vinden is. Omega 3 zorgt ervoor dat je zenuwcellen goed met elkaar kunnen communiceren waardoor je je bijvoorbeeld goed kunt concentreren.

Hoeveel walnoten per dag kan je eten?

Ongebrande en ongezouten walnoten zijn een gezonde snack, maar let er op dat je niet overdrijft. Neem niet meer dan een handje vol (zo’n 9 stuks) walnoten per dag. Dat is een gezonde hoeveelheid. Walnoten, zoals alle noten bevatten namelijk erg veel calorieën.

Hoeveel walnoten per dag kan je eten?
Hoe kan ik walnoten het beste bewaren?

Hoe kan ik walnoten het beste bewaren?

Walnoten kan je het beste in een koude omgeving bewaren. Walnoten houden namelijk van kou! Je kan walnoten in hun schaal bewaren, maar je kan ze ook gekraakt en al bewaren. De houdbaarheid van gekraakte walnoten is korter dan die van niet gekraakte walnoten. Walnoten absorberen makkelijk sterke geuren, het is dus verstandig om walnoten niet naast bijv. een ui in de koelkast te leggen. Bewaar ze dus het liefst in een luchtdicht bakje in een koele omgeving.

Havermoutpap met banaan en walnoot

Havermoutpap met banaan en walnoot

  1. Verwarm de melk in een pan. Roer regelmatig. Voeg als de melk tegen de kook aan is al roerend de havermout en een mespunt zout toe. Draai het vuur laag en laat al roerend 5 min. indikken. Zet het vuur uit en roer de helft van de honing erdoor.
  2. Pel ondertussen de bananen en snijd in plakjes. Breek de walnoten in stukjes. Verdeel de pap over 4 diepe borden of kommen. Verdeel de plakjes banaan en walnoten erover. Besprenkel met de rest van de honing.