Farfalle
Farfalle

Farfalle

De geliefde pastasoort farfalle is vanwege zijn vorm vernoemd naar het Italiaanse woord voor vlinders. Misschien ken je de pasta ook wel als vlinder- of strikjespasta. Die vorm is overigens niet voor niets gekozen: saus blijft er goed aan kleven en de pasta behoudt z’n vorm na het koken. Ideaal!

Farfalle met gehakt en tomaten-mascarponesaus maken

Farfalle met gehakt en tomaten-mascarponesaus maken

  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel en snipper de ui. Verhit in een braadpan de olie en fruit de ui 2 min. Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg de roerbakgroente toe en bak 3 min mee.
  2. Schep de helft van de pasta in een ingevette ovenschaal. Verdeel het gehakt-groentemengsel over de pasta en schep de helft van de tomaten-mascarponesaus erop. Dek af met de rest van de pasta en verdeel de rest van de tomaten-mascarponesaus erover. Bestrooi de schotel met de kaas. Laat de schotel in het midden van de oven in ca. 15 min. door en door heet worden en bruin kleuren.

Wat is farfalle?

Farfalle, Italiaans voor vlinders, kun je ook wel kennen als vlinder- of strikjespasta. In Italië wordt deze pastasoort ook wel strichetti genoemd. Farfalle behoudt zijn vorm goed na het koken en is daarom ideaal voor in een soep. Nog een voordeel van de vlindervorm: saus blijft extra goed aan de pasta kleven. Zo heeft elke hap farfalle lekker veel smaak.

Hoe lang kook je farfalle?

Kook gedroogde farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal laat je farfalle 11 minuten zachtjes koken voor een stevigere, oftewel al dente, pasta. Kook voor een zachtere pasta de farfalle ca. 2 minuten langer. Verse farfalle kook je, afhankelijk van de grootte en dikte, ongeveer 4 minuten of totdat de pasta naar het oppervlak drijft.

Wanneer kies je farfalle?

Farfalle leent zich door zijn vorm erg goed voor pasta’s met een smeuïge saus. Kies bijvoorbeeld voor deze farfalle met paprikasaus. Of ga voor een romige saus zoals in dit recept voor farfalle met zalm. Maar beperk je zeker niet alleen tot pasta’s; deze pastavorm doet het ook goed in een soep, ovenschotel of pastasalade. Farfalle is zelfs als borrelhapje een succes.