Orzo
Orzo

Orzo

Orzo-pasta (risoni) kennen de meeste mensen als gedroogde pasta in de vorm van rijstkorrels veelal gebruikt in soepen, pilav en salades.

Orzo maken: zo doe je dat

Orzo maken: zo doe je dat

Ingrediënten

4 personen

40 g

pijnboompitten

1

citroen

80 g

Parmezaanse kaas

2 tenen

knoflook

180 ml

extra vierge olijfolie

15 g

verse dille

15 g

verse basilicum

7.5 g

verse munt

300 g

orecchiette pasta

600 g

verse spinazie

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de pijnboompitten 4 min. tot goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de vrucht uit. Rasp de Parmezaanse kaas.
  3. Doe de tenen knoflook, ⅚ van de olie, de helft van de pijnboompitten, het citroensap en -rasp, de helft van de kaas, de helft van de dille, het basilicum en de munt in de keukenmachine en meng tot een gladde pesto.
  4. Kook de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit ondertussen de rest van de olie in een ruime pan. Voeg de spinazie er in delen aan toe en laat 3-4 min. slinken. Meng de helft van de spinazie door de pesto in de keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Doe de orecchiette en de pesto in de pan bij de rest van de spinazie, haal van het vuur en laat 1 min. doorwarmen. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  6. Snijd de rest van de dille grof. Strooi dit samen met de rest van de pijnboompitten en de rest van de Parmezaanse kaas over de orecchiette.
Wat is orzo?

Wat is orzo?

De letterlijke vertaling van orzo is gerst, een graansoort dat wordt gebruikt om gort te maken. In Italië heb je dan ook orzo mondo en orzo perlato (parelgort), waarbij de gerstekorrel bij de een lichter en bij de ander zwaarder geslepen wordt. Orzo-pasta dankt de naam dan ook aan de vorm van de gerstekorrel (die ook een beetje op rijstkorrels lijkt.