Roerei (scrambled eggs)
Roerei (scrambled eggs)

Roerei (scrambled eggs)

Zodra je eenmaal het perfecte roerei onder de knie hebt, kun je je leven lang een fantastisch ontbijt maken. Hou je scrambled eggs klassiek met alleen ei, of pimp ze met spek, tomaten, kaas of wat je ook maar wilt. Je wordt hoe dan ook lekker wakker!

Het perfecte roerei maken: zo doe je dat

Het perfecte roerei maken: zo doe je dat

  1. Breek de eieren boven een kom en klop ze kort los met een vork. Het wit en geel hoeven niet helemaal te worden gemengd. Smelt de boter op middelhoog vuur in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schenk het ei in de pan, zet het vuur laag en roer voortdurend zodat het niet aan de pan gaat kleven.
  2. Blijf roeren, zodat het ei overal gelijkmatig stolt. Zet het vuur uit als het ei half gestold is. Door de warmte van de pan stolt het ei verder. Blijf roeren.
  3. Breng het roerei op smaak met peper en eventueel zout.
Roerei/scrambled eggs maken: hoe doe je dat?

Roerei/scrambled eggs maken: hoe doe je dat?

Het perfecte roerei is mooi lobbig en nog niet helemaal droog gekookt. Hiervoor bak je het geklutste ei al roerend in boter op laag vuur en zet je het vuur halverwege uit. De pan blijft warm en het ei gaart gewoon door. Tip: haal het ei altijd nét voordat je denkt dat het gaar is uit de pan. Dan gaart het nog een seconde door en heb je altijd de perfecte structuur. Voor extra romige scrambled eggs kun je een scheutje room toevoegen. Wie een vegan alternatief wil, gaat voor scrambled tofu.

Roerei: welke variaties zijn er?

Als je eenmaal de techniek voor het perfecte roerei onder de knie hebt, ligt de ontbijtwereld aan je voeten. Roer geraspte kaas, gerookte zalm of verse zachte kruiden (bieslook, dille of basilicum) door het eimengsel voordat het de pan in gaat. Of serveer plakken gerookte zalm naast je ei in plaats van erdoorheen. Ook groenten doen het heel goed met ei: parmezaan en paddenstoelenof tomaatjes matchen goed bij je roerei. Of bak restjes groente van de avond ervoor kort op en serveer die erbij. Kortom: mogelijkheden te over!

Roerei: welke variaties zijn er?
Roerei bewaren: hoe doe je dat?

Roerei bewaren: hoe doe je dat?

Je kunt roerei een paar dagen bewaren in de koelkast. Laat de eieren helemaal afkoelen tot kamertemperatuur voordat je ze afgedekt in de koelkast doet, daar blijven ze vervolgens 3 tot 4 dagen goed. Warm de eieren weer op in een koekenpan op heel laag vuur, ze worden daardoor wel ietsje droger dan de eerste keer. Roerei is 3 maanden houdbaar in de vriezer, laat het dan ook eerst helemaal afkoelen. In de vriezer verliezen je scrambled eggs ook een beetje van het vocht. Laat roerei eerst helemaal ontdooien voordat je het in de pan doet, voeg eventueel nog een scheutje room toe om het weer smeuïger te maken.