Kook- en snijtechnieken
Kook- en snijtechnieken

Kook- en snijtechnieken

Kooktechnieken, snijtechnieken en how to's... Van vlees trancheren tot brunoise en julienne snijden en van een ei pocheren tot meringue kloppen. Op dit overzicht vind je alles wat je nodig hebt.

Top 5 kooktechnieken

Top 5 kooktechnieken

Wat is au bain marie ook alweer? Wat is pocheren? En hoe moet je eigenlijk blancheren? Hieronder zie je 5 veelvoorkomende kooktechnieken en het ook alweer zit:

  • Au bain-marie - bij au-bain-marie verwarm je je ingredienten m.b.v. een hittebestendige kom op een pan met een laagje kokend water (de kom mag het water niet raken).
  • Blancheren - als je blancheert, kook je je ingredienten beetgaar in kokend water en spoel je af onder koud stromend water om het garingsproces te stoppen.
  • Frituren - frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Frituur zo nodig in porties, laat de olie op temperatuur komen voor je een volgende portie frituurt.
  • Pocheren - bij pocheren bereid je een ingredient net onder het kookpunt (90 graden) in bijv. water, bouillon of wijn.

  • Stoven - bij stoven gaar je je ingredienten langzaam op een lage temperatuur en in bijv. water, bouillon of wijn.

3 bekende snijtechnieken

3 bekende snijtechnieken

Snijden kan in veel vormen en maten. En elke heeft zo z'n eigen naam en techniek. Hieronder zie je 5 veelvoorkomende snijtechnieken op een rijtje:

  • Brunoise snijden - hier snijd je je product in gelijke blokjes van 0,5 x 0,5 cm. Dat doe je door eerst in gelijke plakken te snijden en vervolgens de plakken in gelijke repen en de repen in gelijke blokjes.
  • Julienne snijden - gesneden in dunne reepjes. Snijd voor julienne eerst gelijke plakken. Snijd de plakken in luciferdunne reepjes.
  • Snipperen - als je gaat snipperen, snijd je je ingredient bijna tot het eind in, vervolgens snijd je nog een keer dwars in en weer horizontaal verder. Een gesnipperde ui is misschien wel het bekendste voorbeeld.
Handige how to's

Handige how to's

Van sommige dingen wist je niet dat het zo simpel was. Van een eitje splitsen en het verwerken van vanille tot het ontvellen van tomaten. Hieronder zie je een aantal handige how to video's.