Bavette
Bavette

Bavette

Je hebt bavette misschien al leren kennen op vakantie in Frankrijk; daar weten ze namelijk allang dat de bavette een van de lekkerste stukjes rundvlees is! Wij laten je kennismaken met deze opper-biefstuk.

Wat is bavette?

Wat is bavette?

Bavette is rundvlees en wordt ook wel vanglap of vinkelap genoemd, of flank steak in het Engels. Het wordt gesneden uit het dikste deel van de ‘vang’ van het rund: het stuk tussen bil en borst in. Dit deel van het dier beweegt veel, waardoor het vlees wat steviger is.

Bavette marineren: hoe breng je het vlees op smaak?

Hoewel bavette van zichzelf al veel smaak heeft, kun je het vlees marineren. Kies bijvoorbeeld voor een kruidig mengsel van knoflook, olie, limoen, sinaasappel, komijn en chili of voor een rodewijnmarinade. Je kunt er ook voor kiezen het simpel te houden en de bavette voor het serveren op smaak te brengen met versgemalen peper en zout.

Bavette marineren: hoe breng je het vlees op smaak?
Bavette bereiden en bakken: hoe doe je dat?

Bavette bereiden en bakken: hoe doe je dat?

Je kunt bavette bakken in een koekenpan, grillen in een grillpan of op de barbecue, of het vlees sous-vide garen. Laat het vlees altijd eerst op kamertemperatuur komen. Voor de meest gangbare bereiding, in een koekenpan, verhit je een klontje roomboter en bak je de bavette 4 minuten aan op hoog vuur. Keer halverwege en bak nog 3 minuten op middelhoog vuur, of tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 56 °C (medium rare). Dat meet je met een keukenthermometer. Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie 8 minuten rusten. Zo blijft het vlees sappiger. Deze tijden gelden voor een bavette van gemiddelde dikte (2,5 tot 3,5 cm). Is het vlees dunner of dikker, dan verandert de baktijd. Bavette kun je het beste dun snijden – dwars op de richting van de draden die je in het vlees ziet lopen.

Van plan om lekker buiten te koken? Bekijk dan hier onze BBQ deals.

Bavette rollade

Bavette rollade

  1. Haal de bavette uit de verpakking, leg op een bord en dek af met vershoudfolie. Laat in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen. Snijd de knoflook, peterselie en oregano fijn. Meng samen met de chilivlokken, olie en azijn in een kom. Proef en breng op smaak met peper en zout. Laat staan voor gebruik.
  2. Leg de bavettes plat op een werkblad. Snijd ze met een dun, scherp mes over de hele lengte bijna door zodat je ze kunt openvouwen. Je hebt dan twee grote platte lappen vlees. Leg ze naast elkaar op vershoudfolie met een klein overlappend stukje, zodat je ze als 1 rollade kunt oprollen.
  3. Verdeel de kruidendressing over de bavette en rol voorzichtig, maar zo strak mogelijk op vanaf de lange kant met behulp van het folie. Draai de zijkanten strak dicht zoals een toffee. Leg de rollade 1 uur in de koelkast. Haal het folie eraf en bind de rollade in de breedte op met 4 stukjes keukentouw.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit de roomboter op hoog vuur in een koekenpan waar de rollade net in past en laat uitbruisen. Leg de rollade in de pan en bak hem in 1-2 min. rondom bruin. Doe de rollade in een ovenschaal, schenk het braadvet erover en bak hem in het midden van de oven in 25-30 min. gaar. Controleer dat met een thermometer; de kerntemperatuur van de rollade moet 60 °C zijn.
  5. Leg de rollade op een voorverwarmd bord en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees zo 10 min. rusten.

Direct aan de slag