Kabeljauw
Kabeljauw

Kabeljauw

Kabeljauw is een heerlijke witvis met zacht vlees en idem smaak. Fantastisch om te bakken en als filet te eten of om te verwerken in een van je favoriete gerechten. Van vislasagne tot traybake: met kabeljauw kan het allemaal.

Kabeljauw recepten

Kabeljauw uit de oven maken
Kabeljauw uit de oven maken

Kabeljauw uit de oven maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 900 g Toscaanse aardappelpartjes
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 5 tomaten
  • 400 g diepvries kabeljauwfilet

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Schep de aardappelpartjes om met ⅔ van de olie, verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 20 min. in het midden van de oven.
  2. Halveer ondertussen de courgette en snijd in plakken van 1 cm. Snijd de ui en tomaten in dunne partjes.
  3. Neem de aardappel uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C. Schep de aardappelpartjes om en schuif naar 1 kant van de bakplaat. Verdeel de courgette en ui naast de aardappel. Smeer de kabeljauw in met rest van de olie, bestrooi met peper en zout en leg naast de courgette. Verdeel de tomaat over de vis en bak de schotel in 20 min. gaar in de oven.
Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?
Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?

Kabeljauw bereiden: hoe doe je dat?

Als je kabeljauw gaat bereiden, moet je er vooral op letten dat de vis niet uitdroogt. Dat gebeurt als je ’m te lang laat garen. Je wilt uiteindelijk dat de vis stevig is. In Nederland eten we voornamelijk kabeljauwfilet. Het mooiste stukje daarvan, uit het midden van de vis, is de kabeljauwhaas. Je kunt kabeljauwfilet, op smaak gebracht met wat peper en zout, simpel bakken in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak 7 minuten en keer halverwege. Of gaar de vis in de oven: op een bakplaat met groenten erbij, of gestoomd in aluminiumfolie (en papillotte).

Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?

Kruiden die goed combineren met kabeljauw zijn dille, peterselie, dragon, kervel en tijm. Die kun je fijnsnijden en er na het garen overheen strooien. Afhankelijk van de manier van garen kun je een steviger kruid als tijm ook meebakken of -stoven. Een andere smaakmaker die het altijd goed doet bij vis, zo ook bij kabeljauw, is citroen. En vergeet de versgemalen peper niet!

Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?
Met welke kruiden breng je kabeljauw op smaak?
Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?
Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?

Kabeljauw paneren: hoe krijg je een korstje?

Om kabeljauw te paneren, rol je de filets eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en tot slot door broodkruim. Voor een extra knapperig laagje gebruik je in plaats van gewoon broodkruim cornflakes of panko (Japans broodkruim). Vervolgens bak je de vis in een koekenpan met milde olijfolie of zonnebloemolie, afhankelijk van de dikte, 2 tot 3 minuten per kant.

Gebakken kabeljauw met beurre noisette

Simpel en toch chique, deze gebakken vis. De enige aankleding die hij nodig heeft, is een verfijnde botersaus.Perfect gebakken kabeljauwDep 4 kabeljauwhaasjes droog met keukenpapier. Bestrooi ze met peper, eventueel zout en 1 el bloem. Schud de overtollige bloem van de vis. Verhit 25 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de kabeljauw op middelhoog vuur 4 min. aan 1 kant, keer de vis en bak nog 3 min. op de andere zi...

00:29