Kip

Kip is ontzettend veelzijdig, en een echte publiekslieveling. Of je nu gaat voor een hele kip, een pasta met kipfilet of voor kippenvleugeltjes bij de borrel: wij hebben veel goede kip-tips. Koken maar!

Hele kip met citroen en rozemarijn
Hele kip met citroen en rozemarijn

Hele kip met citroen en rozemarijn

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 citroen
  • 5 tenen knoflook
  • 1.5 kg hele scharrelkip
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 2 stuks takje rozemarijn

Nodig in de keuken

  • Slowcooker (4.7 liter)
  1. Snijd de citroen in parten en pel de knoflook. Verwijder het elastiek van de poten van de kip en dep de kip droog. Doe de citroen en knoflook in de slowcooker en leg de kip met de borst naar boven erop. Smelt de boter en bestrijk de kip ermee. Bestrooi de kip met peper en eventueel zout en leg de rozemarijn erop.
  2. Doe de deksel op de pan van de slowcooker en laat op de hoge stand ca. 4 uur garen. Verwarm de grillstand van de oven voor. Neem de vuurvaste pan uit de slowcooker en plaats in het midden van de oven. Gril de kip zonder deksel in ca. 10 min. goudbruin.

Welke delen van de kip heb je allemaal?

Een kip kun je in z’n geheel kopen of in delen. Een bekend deel is kipfilet, de borst van de kip. De kippenvleugels worden vaak als borrelhapje gegeten. De poten van de kip bestaan uit de dijen (de bovenkant) en de drumsticks(de onderkant). Kippendijen worden in Nederland vooral gegeten als kipdijfilet, dus zonder bot. Kippendijen zijn iets vetter dan kippenborst en worden daarom minder snel droog. Verder kun je de nek, lever en het hartje van een kip eten. Van de restanten van kip kun je heel goed bouillon maken.

Hoe marineer je kip?

Marineren doe je om de buitenkant meer smaak te geven en om ervoor te zorgen dat de kip sappiger blijft tijdens het garen. Kip marineren is het makkelijkste met behulp van een ziplockzakje of een goed afsluitbaar bakje. Marineer je een kip in z’n geheel, doe dat dan met de hand en trek eventueel handschoenen aan ter bescherming. Je kiest de ingrediënten voor de marinade afhankelijk van het soort gerecht. Maak je Aziatische kip? Dan zijn sojasaus, gembersiroop en een pittige saus als sriracha goede opties. Mexicaanse kip maak je met gerookte paprikapoeder en je favoriete Mexicaanse pittige saus, en een Italiaans tintje geef je met knoflook, citroen en oregano.

Kip uit de oven: hoe zorg je ervoor dat de kip er goed gaar uitkomt?

Zorg ervoor dat de kip op kamertemperatuur is voordat je ’m in de oven zet. Smeer de kip in met olijfolie of roomboter en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Je kunt hem eventueel vullen met bijvoorbeeld citroen en knoflook of verse kruiden, om de kip ook van binnenuit smaak te geven. Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal. Het borstvlees is het minst vet en droogt daardoor snel uit. Door de kip halverwege om te draaien, voorkom je dat de borst te droog wordt. Rooster een hele kip van ongeveer 1250 gram ca. 1 uur op 180 °C. Draai de kip halverwege om en bedruip met het vrijgekomen vet (dat heet arroseren). De gaartijd is afhankelijk van de grootte van de kip. De kip is gaar als je met een scherp mes tussen het lijf en een poot prikt en er helder vocht uit komt.

Hele kip met mosterd uit de oven

Een heel geroosterd kippetje, gewoon uit je eigen keuken.MosterdkipVerwarm de oven voor op 200 °C. Dep een hele scharrelkip van 1,4 kg droog en verwijder het elastiek. Bestrijk de kip rondom met 4 el honingmosterd en leg in de ovenschaal.Wijn & boterLeg 25 g roomboter in de schaal en schenk 100 ml droge witte wijn erbij. Dek de schaal af en bak 1 uur en 15 min. in het midden van de oven. Neem de schaal uit de oven en laat afgedekt 10 min. rusten. Verdeel de kip in stukken en besprenkel met 2 el olijfolie-vinaigrette. Lekker met stokbrood en een frisse salade.
00:30