Kerstsoep
Kerstsoep

Kerstsoep

Zet in no time een smaakvolle kerstsoep op tafel: van zelfgemaakt tot klaar in tien minuten. Húp in een mooi kommetje, maak het af met een feestelijke garnering en het feest kan beginnen!

Kerstsoep recepten

Pastinaaksoep met truffelsoldaatjes
Pastinaaksoep met truffelsoldaatjes

Pastinaaksoep met truffelsoldaatjes

Ingrediënten

4 personen

8 g

Castellino funghi porcini secchi

1½ liter

heet water

4

middelgrote uien

1

prei

100 g

knolselderij

250 g

pastinaak

2

tomaten

5

peperkorrels

5 g

verse tijm

1

laurierblaadje

2 el

sojasaus

1

witte pistolet

2 el

traditionele olijfolie

2 el

truffeltapenade

7½ g

verse platte peterselie

Dit heb je nodig

  • fijne zeef

  • bakpapier

  1. Week de funghi porcini in 100 ml van het water (voor 4 pers). Snijd ½ van de uien met schil in parten. Halveer de prei, spoel onder koud stromend water en snijd in stukken. Schil de knolselderij en snijd in grote parten. Schil de pastinaak en snijd in grove stukken. Snijd de tomaten in parten. Doe de geweekte paddenstoelen met vocht, de uien, prei, knolselderij, pastinaak, tomaat en de peperkorrels met het hete water in een pan. Voeg daarbij de tijm en laurier toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur 1 uur koken.
  2. Schil de rest van de uien en snijd kruislings in. Zeef de bouillon door een fijne zeef en breng op smaak met zout, peper en sojasaus. De groenten worden niet gebruikt.
  3. Verwarm de oven op 200 °C. Snijd de pistolet in de lengte in 4 plakken van een ½ cm. Snijd de plakken in de lengte weer door. De rest van het brood gebruik je niet. Besprenkel met de olijfolie en besmeer de soldaatjes met de truffeltapenade. Verdeel de soldaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in het midden van de oven in 10 min. knapperig.
  4. Kook de bouillon in een schone pan op laag vuur in tot ca. 800 ml (voor 4 personen). Kook de ingesneden uien in de bouillon 5-10 min. zacht maar nog wel in vorm.
  5. Haal de blaadjes van de peterselie. Schep de uien uit de bouillon en haal de laagjes los. Leg de mooiste stukjes ui en peterselie in een bloemvorm in een diep bord en schenk de bouillon er aan tafel overheen. Serveer met de truffelsoldaatjes.
Hoe maak je een heldere kerstsoep?
Hoe maak je een heldere kerstsoep?

Hoe maak je een heldere kerstsoep?

Een lichte en heldere kerstsoep is dé luchtige start van je kerstdiner. En het is nog snel gemaakt ook. Voor een heldere kerstsoep gebruik je voornamelijk runderbouillon, kippenbouillon of groentebouillon. Deze bouillon laat je goed intrekken, zodat de smaak optimaal wordt. In de tussentijd zorg je voor de groenten en/of de stukjes vlees. Probeer tijdens kerst eens de heldere ossenstaartsoep of de heldere kerstsoep met cantharellen.

Koude of warme kerstsoep?

Je bent druk bezig met het kerstmenu, maar je bent er nog niet uit. Wordt het koude of warme kerstsoep als voorgerecht? Warme kerstsoep is wat meer vanzelfsprekend, omdat het winter is en iedereen de warmte wat meer op zoekt. Met een heerlijke pastinaaksoep, pompoensoep of bouillabaissesoep steel je de show. Maar met een koude kerstsoep kun je echt verrassen. Ga voor een verrukkelijke gazpacho en waan je even in Spanje tijdens de kerstdagen.

Koude of warme kerstsoep?
Koude of warme kerstsoep?