Uiensoep

Ze zijn om te huilen, maar ook heel lekker: uien! Van gesnipperd tot ringen en van rauw tot gekaramelliseerd. Deze bol groente heeft verschillende lagen: hij is smaakgever in gerechten, maar kan ook schitteren als hoofdonderdeel van uiensoep.

Uiensoep maken
Uiensoep maken

Uiensoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 800 g middelgrote ui
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 1.5 liter kraanwater
  • 2 rundvleesbouillontabletten
  • 2 el tarwebloem
  • 1 tl versgemalen peper
  • 4 el cognac
  • 2 takjes verse tijm
  • 1/2 afbakstokbrood
  • 150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas)

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • vuurvaste schaaltjes
  1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.
  2. Maak ondertussen in een andere pan de runderbouillon.
  3. Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.
  4. Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
  5. Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.
  6. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.

Welke uien gebruik je voor uiensoep?

Voor uiensoep kun je het beste ‘gewone’ gele uien of zoete uien gebruiken. Deze worden heerlijk zoet als je ze bakt. Hoe groot of klein je de uien snijdt voordat je ze in de soep verwerkt, verschilt per recept. Je kunt de uien in grote ringen snijden, maar ook in heel kleine stukjes. Het geheim van een goede uiensoep is de tijd die je neemt om de uien te bakken. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter ze worden en dus hoe lekkerder de soep wordt.

Is uiensoep gezond?

Uiensoep is in de basis gezond, mits je geen zout toevoegt. Eet je graag een broodje bij de soep of ben je dol op dat stukje toast met gegratineerde kaas? Neem in plaats van witbrood een volkorenbroodje en kies voor 30+ kaas.

Uiensoep: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Uiensoep kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt de soep na het afkoelen ook invriezen: in de vriezer is de soep maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst. De ontdooide uiensoep warm je weer op door ’m al roerend op laag vuur aan de kook te brengen. Ontdooien gaat het beste door de soep de avond voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te zetten.

Gegratineerde uiensoep

Uiensoep zou natuurlijk geen uiensoep zijn zonder te zijn gegratineerd met gruyère. Zelf uiensoep maken doen we in dit recept door de uien te karamelliseren. Lekker lang en op zacht vuur, dat is het geheim.
00:36